ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ!

1:32:00 π.μ.


Χθες, είχα ένα ατύχημα... το αυτοκίνητό μου δηλαδή... η δεξιά ρόδα συγκεκριμένα... η ζάντα και κάτι από το σύστημα που το κρατά σε ευθεία... μου το είπε ήδη ο επαγγελματίας που το πήγα, αλλά δεν θυμάμαι τη λέξη...

Οδηγούσα -ζωηρά θα πω-, επιστρέφοντας από δουλειά, για να προλάβω να πάρω τον Κωστή, την Ελένη και γάλα από το supermarket. Σε μια στροφή και σε ένταση μάλλον, η δεξιά μου ρόδα έπεσε πάνω στο πεζοδρόμιο, έκανε πολύ δυνατό θόρυβο και ίσα που κάλυψε τους χτύπους της καρδιάς μου.

Ναι! Το λάστιχο τρύπησε, ξεφούσκωσε, το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να ακολουθήσει την κατεύθυνση που του έδινα και κακήν κακώς τε, έφτασα στο πάρκινγκ του supermarket και κάλεσα τον Γιάννη. 

Και θα μου πεις γιατί σου τα λέω όλα αυτά! 

Σήμερα, άργησα να θυμηθώ πως είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη!

Τα σάκχαρά μου κρατούν ίσα- ίσα τα προσχήματα για να μην επαναστατήσω ενάντια στην αδικία και τη θλίψη. Κρατώ στα χέρια μου ένα έντυπο που μου έστειλε μπαμπάς κόρης με διαβήτη που έφτιαξε έναν δραστήριο σύλλογο "Διαβητικών και Φίλων" όπως τον ονομάζουν. 

Πρέπει να τους επισκεφτώ!

Το έντυπο μου θυμίζει πως ο διαβήτης προκαλεί το θάνατο σε πολλούς συνανθρώπους μας κάθε χρόνο. Πως στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη υπολογίζονται πάνω από 1.000.000 ενώ 400.000 δεν γνωρίζουν πως έχουν διαβήτη. Πως αν έχεις τα συμπτώματα: πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, έντονη πείνα, απότομη απώλεια βάρους, ξηροστομία, αίσθημα κόπωσης, θολή όραση, ναυτία, λοιμώξεις του δέρματος, απώλεια αφής στα κάτω άκρα και άλλα τέτοια, πρέπει να πας αμέσως σε γιατρό!    

Ο διαβήτης είναι μια νόσος που πρέπει να θυμάσαι διαρκώς -και τα 60 λεπτά της ώρας και τις 24 ώρες της μέρας και τις 365 μέρες του χρόνου. Και όταν βιάζεσαι και όταν βαριέσαι και όταν χαίρεσαι και όταν λυπάσαι και όταν χαίρεις άκρας υγείας και όταν αρρωσταίνεις και όταν ψωνίζεις γάλα και όταν πέφτεις με το αυτοκίνητο πάνω σε κράσπεδο και χάνεις τη γη κάτω απ' τα πόδια σου... 

Ευθυγράμμιση! Αυτό θα πρέπει να γίνει στο αυτοκίνητο, αύριο, για να μπορώ σίγουρη να μεταφέρω τα μικρά μου στο σχολείο και να συνεχίζω το ταξίδι της ζωής μου... στη θέση του συνοδηγού μου είναι πάντα ο διαβήτης!

Μια ευθυγράμμιση χρειάζεται και στην περίπτωσή μου...

Σήμερα, θα δεις πολλούς κύκλους του διαβήτη... δεν νομίζεις ότι η πινακίδα αυτή θα μπορούσε καθημερινά στο δρόμο, να σου θυμίζει πως ο διαβήτης είναι δίπλα σου;   

Κατερίνα Ζ

You Might Also Like

0 σχόλια