ΞΗΡΟΙ ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ; ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΜΟΥ!

2:07:00 π.μ.


Ο Οξαποδώ μ' έβαλε! Ν' ασχοληθώ με μια συνταγή- συμβουλή. Να γίνω διατροφολόγος στη θέση του Χάρη Δ! Να το "παίξω" λίγο σεφ! Να γίνω όργανο του ουρανίσκου, των αγγείων και της καρδιάς μου... και ρεαλιστικά και συμβολικά μιλώντας.

Αν δεν ανήκεις στους λάτρεις των ξηρών καρπών, μην κάνεις καν τον κόπο να διαβάσεις... θα έχεις διαβάσει πολλά κείμενα ειδικών που μιλούν για την αξία των ξηρών καρπών. Κι αν δεν σε έχουν πείσει οι ειδικοί, γιατί άραγε να σε πείσω εγώ; Επειδή έτυχε να λατρεύω τα καρύδια σχεδόν όσο τη σοκολάτα; Επειδή μπορώ να τρώω κελυφωτά φιστίκια για όσο διαρκεί ο Μπεν Χουρ, το βλέμμα του Οδυσσέα, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ή όποιο άλλο blockbuster αμερικάνικο παράγωγο σε ταινία ή σειρά!; Επειδή όταν δεν έχω ξηρούς καρπούς στο σπίτι με πιάνει κατάθλιψη και μια αίσθηση πως κάπως έτσι θα είναι η Κατοχή που με απειλούσε ο πατέρας μου για να φάω;

Οι ξηροί καρποί είναι το μεγαλύτερο αντίπαλο δέος όλων των παρασκευασμάτων που θέλω κατά καιρούς να φάω! Και τους χρησιμοποιώ πολύ.

Τώρα δε, που έχει περάσει το μισό Φθινόπωρο, μπορώ να χαλαρώσω λίγο και να γίνω πιο αντικειμενική. Γιατί αν έγραφα αυτό το κείμενο περί τα τέλη του Αυγούστου, που τελείωσε η συλλογή των κελυφωτών φιστικιών (αλλιώς Αιγίνης) του θείου μου, θα σκεφτόσουν πως είμαι φιστικοπαραγωγός και θέλω να σου πουλήσω την πραμάτεια μου... αν δεν την έχω φάει όλη! Κι αν έγραφα τον Σεπτέμβρη της συλλογής των καρυδιών θα έλεγες πως δίχως άλλο, παίρνω ποσοστό για κάθε κιλό καρυδιού που πωλείται ανά την υφήλιο.

Τώρα, τελειώνοντας ο Οκτώβρης, μπορώ να αποφύγω τις υπερβολές και τα κακά σάκχαρα! Γιατί, όπως θα κατάλαβες, δεν σταματώ στα 10 αμύγδαλα και τα 20 φιστίκια! Κι αυτό στη ζυγαριά του διαβήτη μου είναι λίπος και θερμίδες που επηρεάζουν τις τιμές μου.
Με τα 10 αμύγδαλα όμως, άντε τα 20 ή και τα 30... κάνεις μια από τις καλύτερες επενδύσεις για την υγεία σου και το σώμα σου.

Εγώ προσπαθώ να περιοριστώ στις ποσότητες που ενδείκνυνται ως άριστες και κάποτε, τα καταφέρνω. Και χορταίνω καλά, και μένω ρυθμισμένη και δυνατή και ικανοποιημένη στο γευστικό μέρος.

Έχεις φάει τους ξηρούς καρπούς σου χλωρούς; Δηλαδή, αμέσως μετά τη συλλογή τους; Σ' αυτούς αναφέρομαι στον τίτλο. Γιατί αυτοί είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντες κι απ' τους αλατισμένους!

Όπως και να 'ναι όμως, εγώ τους αγαπώ!
Και πριν τους κατεβάσουν από τα δέντρα -με ραβδί ή χωρίς!
Και πριν τους εμφανίσουν μόνο με τα κελύφη τους, δίχως τον φλοιό τους!
Και μόλις τους ανοίξουν ή τους σπάσουν -υγρούς ακόμη! Με τη μυρωδιά και τη γεύση του ρετσινιού τους!
Και πριν τους στεγνώσουν!
Και πριν τους ψήσουν -με αλάτι ή όχι!

Καρύδια, κελυφωτά φιστίκια, αράπικα, στραγάλια, αμύγδαλα, ωμά, ψημένα, ανάλατα, αλατισμένα, 10, 100, 1000...

Είναι υπέροχοι και τους λατρεύω! Χωρίς αμύγδαλα, πεινάω! Χωρίς στραγάλια, αγχώνομαι! Χωρίς φιστίκια είμαι μόνη!

Θέλεις αλήθεια, να σου πω για τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ή να σου πω καλύτερα ότι χορταίνεις μ' ένα υγιεινό τρόφιμο;

Θέλεις να σου πω για τα θρεπτικά συστατικά ή για τη γεύση που μπορεί να σε μουρλάνει;

Θες να σε αποθαρρύνω για τις θερμίδες ή να τις συγκρίνω με τη σκαιά φιγούρα του πατατακίου;

Θες να σου πω για την καρδιά σου ή για τον ουρανίσκο σου;

Θες να σε πείσω για τα αμινοξέα, τις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα ή να σε πείσει ο συνδυασμός τους με γεύματα που μπορεί να αναδειχτούν σε υπέροχα;

Θες να πέσει το ζάχαρό σου; Να κατεβεί η χοληστερίνη σου; Κι εσύ να τσιμπολογάς δίχως ενοχές, αλλά με σύνεση;

Ήρθε η ώρα να φτιάξεις πραλίνα για σένα (το άτομο με διαβήτη) με ταχίνι και μαύρη σοκολάτα. Να φας το γιαούρτι σου με μια μπανάνα και λίγα καρύδια και λίγο κακάο. Ή με μήλο και αμύγδαλα και κανέλα.

Έχω πολλές εφαρμογές, σχεδόν όσες θα σκεφτείς κι εσύ, αν πάρεις στα χέρια σου μια χούφτα αμύγδαλα!

...Για να κάνεις το σνακ σου ελληνικό, μεσογειακό και ολύμπιο! Ένα κολατσιό για τους αρχαίους σου συντοπίτες, για τους παραδοσιακούς σου μήνες του μέλιτος για τις γκουρμέ σου καινοτομίες.

Εγώ έχω εμπιστοσύνη ακόμη κι αν αναστατώνεται λίγο το ζάχαρό μου... προτιμώ αυτή την αναστάτωση παρά την άλλη του ποπ κορν!


Κατερίνα Ζ

You Might Also Like

0 σχόλια