ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ... ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

9:25:00 π.μ.


Οι καρδιές δεν συμβολίζουν την ορθή και όμορφη και φυσική επιλογή για τη ζωή και την υγεία όλων μας; Όχι μόνο των ατόμων με καρδιαγγειακά, διαβήτη κ.λπ. Όλων! Η δική μου φωτογραφία από τη συμμετοχή μου στην Ημερίδα πάλι, είναι απλά η απόδειξη πως πέρασα πολύ ωραία...

Γιατί το θέμα είναι... πως η ζωή πρέπει να είναι ευτυχής και όχι μόνο ασφαλής!

Η 3η Ημερίδα Διατροφής έλαβε χώρα το Σάββατο στις 30 Σεπτεμβρίου, σε αμφιθέατρο του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Αθήνα. Και... εξαίρετοι άνθρωποι μίλησαν σε εξαίρετο κοινό, για άλλους εξαίρετους ανθρώπους!

Η διαφορά ανάμεσά τους, είναι πως οι πρώτοι "εξαίρετοι" είναι όλοι τους ειδικοί και επιστήμονες από το χώρο της υγείας (σωματικής και ψυχικής).

Οι δεύτεροι "εξαίρετοι" είναι εκκολαπτόμενοι ειδικοί (διαιτολόγοι κ.α.).

Οι τρίτοι "εξαίρετοι" είναι άτομα με κάποιο μεταβολικό νόσημα-ζήτημα-ενόχληση -γιατί απλά, μπορεί να μην χάνεις εύκολα κιλά, βρε αδερφέ!

Ως ένα άτομο με διαβήτη, συμμετείχα στην Ημερίδα αυτή, μίλησα για τη ζωή μου με τον διαβήτη κι αποχώρησα με τις καλύτερες των εντυπώσεων και μια αισιοδοξία αρκετά στιβαρή!

Μου άρεσαν όλα σ' αυτή την Ημερίδα! Κι αυτά που κατάλαβα, με ιδιαίτερη ακρίβεια... και τ' άλλα που παρήλασαν μπροστά στα αθώα και ανίδεα μάτια μου, για να μου αποκαλύψουν με χημικές ενώσεις, πως είμαι πολύ πιο ιδιαίτερη απ' ότι φανταζόμουν... κι εσύ είσαι!

Είσαι μοναδικός! Κελεπούρι σου λέω! Είσαι τόσο αξιόλογο πλάσμα που πρέπει να τρέφεσαι, να κινείσαι, να εξετάζεσαι και να ερευνάσαι, για να δώσεις απαντήσεις. Γιατί μόνο εσύ τις έχεις πρόχειρες και καθημερινές: είναι οι μετρήσεις σου, τα αποτελέσματα των ετήσιων εξετάσεών σου, οι συνήθειές σου, οι αντιδράσεις στην αρχή της νόσου και μετά, οι πόθοι και οι ανάγκες σου για νέα μέσα και οι δικές σου ερωτήσεις για το "τι μπορείς να φας, πως και πόσο", δηλαδή, για το "σωστό πρότυπο διατροφής"!

Ξέρουμε και οι δυο -εσύ με διαβήτη κι εγώ με διαβήτη- πως η ζωή μας δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά μοιάζει συχνά, με ένα... προφιτερόλ! Ανισόπεδο και τόσο προκλητικό και μάλλον επικίνδυνο για τις μεταγευματικές μας τιμές!

Και γι' αυτό, τα δικά μου συμπεράσματα είναι ότι υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να διαλέξεις ανάμεσά τους πως θες να ζήσεις. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους ακούς σωστά, με τις επιχειρηματολογίες και τις ορολογίες τους, με τα στατιστικά και τους κανόνες τους. Εν συντομία, θα αναφέρω λίγα από όσα άκουσα... και ναι, είναι λόγια άλλων!  

Οι κετόνες καταστέλλουν την πείνα... ενώ υπάρχει και το αίσθημα της ανταμοιβής! Το ήξερες;
   
Η θερμορύθμιση είναι μια πραγματικότητα... δεν την εφηύρα εγώ για να τρώω το φθινόπωρο!

Η ψυχολογία ξέρει πως ένα νεοδιαγνωσμένο άτομο με διαβήτη μπορεί να νιώσει για λίγο μόνος... αλλά σίγουρα δεν είναι!

Μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες για τις δίαιτες που λέμε οι κοινοί θνητοί "πρωτεϊνικές"...

Η μεσογειακή διατροφή είναι η απάντηση σε όλα τα θέματα που μπορεί να προκύψουν στην υγεία ενός ατόμου... και φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις που λειτουργούν ως πιθανός μηχανισμός προστασίας στην ανάπτυξη του διαβήτη!

Τα φάρμακα που απαντούν στις ανάγκες των ανθρώπων λύνουν και δένουν...

Το Αλάτι δεν έφαγε το μήλο... η Εύα το εξηπάτησε! Εν ολίγοις, υπάρχουν κι άλλοι ένοχοι στη διατροφή μας...  

Η άσκηση δεν είναι ίδια για πάσα νόσο... αλλά είναι το ίδιο αναγκαία για όλους νοσούντες και μη!

Το τηγάνι είναι καλό για να βαράς τον διαρρήκτη τη νύχτα... ενώ το λάδι είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία με μάγους και εξωτικά ξωτικά... 

Κάτι πρέπει ν' αλλάξει σ' αυτόν τον πλανήτη που παλιώνει, γεννώντας τα πιο τολμηρά νέα πλάσματα.

Ο Χ. Δ. (Χάρης Δημοσθενόπουλος) ήταν υπέροχος οικοδεσπότης εκ μέρους της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.

Η πιο ευφάνταστη ερώτηση από το κοινό βγήκε από τα χείλη ενός νεαρού διαιτολόγου -υποθέτω-. Μετά την πλέον ενδιαφέρουσα ομιλία του κου Μπόσκου, χημικού, για τα λίπη και τα έλαια, τη διάκρισή τους και την επιλογή ως καλύτερου λαδιού για τηγάνισμα, του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ο νεαρός ρώτησε το εξής: Να πάρουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και να το τηγανίσουμε;...δεν θα είναι σα να πάρουμε ένα αρχαίο άγαλμα και να το σφυροκοπάμε;
    
Εννοείται, πως το καλύτερο είναι να καταναλώνουμε το λάδι- θησαυρό ωμό! Έτσι του αξίζει κι αυτό αξίζει και στον οργανισμό μας!

Αλλά είπαμε: η ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή και οι ειδικοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις στροφές, τις ανηφόρες και τις κατηφόρες μας. Ο νεαρός έκανε την πιο ωραία εικόνα και θα ήταν μαγικό να την εμπλουτίσει για χάρη μας.

Η πιο ενδιαφέρουσα ομιλία; Όλες!

Χωρίς κενά, με ωραίους, εκφραστικούς και αληθινούς ομιλητές, με ολοκληρωμένες και γεμάτες στοιχεία παρουσιάσεις και με το επιστημονικό ενδιαφέρον να αγγίζει όλους εμάς... σίγουρα εμένα.

Κατερίνα Ζ


    


You Might Also Like

0 σχόλια