ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ... ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ;

3:45:00 π.μ.


Αν είσαι άτομο με διαβήτη, σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο "περιφερική νευροπάθεια".

Στην αρχή, δεν δίνεις και πολλή σημασία, γιατί έτσι πρέπει!
Δεν υπάρχει λόγος να μάθεις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και να μην κοιμάσαι τα βράδια, από τον τρόμο πως θα σου κόψουν τα πόδια! Έχεις να καταλάβεις και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον διαβήτη αρχικά!

Σταδιακά όμως, πρέπει να ενημερωθείς ειδικά και επαρκώς. Γιατί, άνθρωποι είμαστε και ποτέ δεν ξέρεις! Κι άμα δεν ξέρεις, να μάθεις, διαβάζοντας και ρωτώντας τους επαγγελματίες της υγείας κι όχι την εξαδέρφη σου -τη δικηγόρο που φορά γόβα- παντόφλα με φουντίτσα λεοπάρ -τουλάχιστον 8 πόντων... κι αυτό είναι το πιο αναπαυτικό της παπούτσι!

Εσύ έχεις ειδικές ανάγκες και βέβαια και στιλιστικές επιλογές.

Εγώ ας πούμε, τις τελευταίες μέρες, φλερτάρω με το στιλ "ξυπόλητη και με ζουρλομανδύα", γιατί έχω φρικάρει με κάτι καψίματα στα πέλματά μου!

Δεν θυμάμαι πότε ξεκίνησε ακριβώς, αλλά όταν το παρατήρησα, υπήρξε έντονα αισθητό και επίμονο.
Κι εκεί που κανονικά, αφού βγάλω τα παπούτσια μου και φορέσω τις παντόφλες μου, όλα είναι στη θέση τους σ' αυτό το σύμπαν... σαν κάτι ν' άλλαξε!
"Αίσθημα καύσου" το λένε χρόνια τώρα οι γιατροί που με εξετάζουν και με ρωτούν σχετικά με τα κάτω άκρα μου.
Αλλά εγώ απαντώ με σνομπ διάθεση, πως έχω την πλήρη αίσθηση των ποδιών μου, πως φοράω παπούτσια που σέβονται το ανθρώπινο είδος κι όχι εξαρτήματα φτηνού εντυπωσιασμού για χάρη της αναπαραγωγής! Και φυσικά, σχεδόν καγχάζω κιόλας: Μα καλά! Για ποια με περάσατε; Τι άνθρωποι είναι αυτοί που χάνουν τα πόδια τους από διαβήτη, στα 2017;

Μετά από πολλή σκέψη και φόβο, διατυπώνω τώρα πως:

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη μπορούν να υποστούν βλάβες σχετικές με τα νεύρα των ποδιών τους! Και το 2017!

Η διαβητική νευροπάθεια, όπως μαθαίνω με πολύ ζήλο τώρα, ορίζεται ως η βλάβη στα νεύρα του σώματος που επηρεάζει συχνά την κίνηση και την αίσθησή μας, αλλά και τον καρδιακό ρυθμό ή άλλες ζωτικές λειτουργίες.

Αυτό σημαίνει πως το άτομο δεν έχει ακριβή αίσθηση του πόνου από έναν ερεθισμό ή της ενόχλησης από το κρύο ή τη ζέστη, από ένα στενό, καινούριο παπούτσι... το πόδι αποκτά ένα τραύμα... το οποίο τραύμα, σε συνδυασμό με λίγα κακά σάκχαρα, δεν επουλώνεται σύντομα και ασφαλώς... και ιδού ένας πρόχειρος λόγος για... (δεν αντέχω να γράψω: ακρωτ...), για... να ανησυχήσει κανείς όπως εγώ! Δηλαδή, μέχρι τρέλας! 
  
Τα συμπτώματα που ένιωσα είναι τα συνήθη: μούδιασμα, αίσθημα καψίματος, πόνος στα πέλματά μου όχι μέχρι δακρύων!  
Αυτά είναι τα συμπτώματα που εστιάζονται στα πόδια μου, για να είμαι σαφής και δίκαιη και δεν θα αναφέρω τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην συμπτωματολογία (βλ. μυϊκή αδυναμία, ναυτία, αρρυθμία).

Αφού δεν άντεξα άλλο στρες, χθες κάλεσα τον dr Λ και τα ομολόγησα όλα! Ποια όλα δηλαδή!!!;

Μια χαρά ρύθμιση έχω τελευταία... αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Μήπως έχεις καινούριο παπούτσι στο βιογραφικό σου;
ΝΑΙ! Ναι γιατρέ μου! Έχω 2 ζευγάρια καινούρια παπούτσια, ένα sneakerάκι μούρλια, κίτρινο και παντόφλες αθλητικές πολύχρωμες που είναι και της μόδας -χωρίς διχάλα!

Τα φόρεσα από την ώρα που τα αγόρασα... χωρίς έλεος. Ίσως να ευθύνονται αυτά.
Για την ώρα, πρέπει να ξεκουράζω τα πόδια μου, να φορώ τα κανονικά μου αθλητικά προπόνησης, να κάνω κανένα ποδόλουτρο το βράδυ και τάματα! Γιατί όχι; Τα τάματα καμιά φορά κάνουν θαύματα!

Και δεν σου το 'πα γιατρέ μου! Πονάει και η μέση μου πολύ! Αυτό πιάνεται; Μπορεί να σχετίζεται με τα συμπτώματα;

Δεν κάνω χιούμορ, επειδή θεωρώ αστείο το θέμα. Το θεωρώ τόσο σοβαρό δε, που χρειάζομαι χιούμορ για να το αντέξω!

Σε λίγες μέρες-στις 21 του μήνα-, θα πάω να δω τον dr Λ και να του δείξω τα πόδια μου...
Εύχομαι... να σου γράψω ένα κείμενο για την εν λόγω νευρολογική διαταραχή, ακέραιο και τέλειο και λίγο πριν το τέλος, να γράφω:

...τελικά, έφταιγαν τα καινούρια μου  παπούτσια. Α! Και είναι και καλή εταιρεία -τρομάρα τους!- με όνομα διεθνές και ανατομικές προδιαγραφές! Όμως φταίω κι εγώ! Σιγά- σιγά, με το μαλακό τα καινούρια σου παπούτσια, φροντίδα και παρατήρηση των ποδιών σου και εννοείται Καλά Ζάχαρα!

Κατερίνα Ζ


You Might Also Like

0 σχόλια