ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

5:09:00 π.μ.


Ε λοιπόν όχι!
Δεν είναι και τόσο εύκολο ν' αντέξω τέτοια σύγκριση!

Γιατί ο γλυκαιμικός δείκτης που τελευταία παρουσιάζεται συχνά στις αναφορές, άρθρα, συζητήσεις, συμβουλές προς άτομα του είδους μου (με διαβήτη), είναι μια γνώση ειδική και γι' αυτό πολύ σοβαρή, όταν τη χρησιμοποιώ... όταν καλούμαι και καλείσαι να συγκρίνεις τα τρόφιμα με ένα τρόφιμο αναφοράς, να υπολογίσεις τα υπέρ και τα κατά τους και να πάρεις την ευθύνη για το αποτέλεσμα!

Γιατί, στο τέλος- τέλος, το αποτέλεσμα μετράει στη δίαιτά σου για τον διαβήτη ή στη διατροφή για να χάσεις κιλά, να ρυθμίσεις τα θέματα της υγείας σου, αφού υπάρχει μια καρδιο-κατάσταση κ.λπ.

Κι επειδή χρόνια προσπαθώ ν' αποστηθίσω τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και -δεν σου κρύβω- συνεχώς μπερδεύομαι και ξεχνώ... ετοίμασα για την εκπαίδευσή μου τον εξής παραλληλισμό: ο γλυκαιμικός δείκτης και το καρπούζι όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον κι εγώ!
Και πριν σκεφτείς πως κάτι φταίει με τον παραλληλισμό μου... παρουσιάζω τα υλικά του σεναρίου μου!

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι ένα διατροφικό εργαλείο, στην ηλικία μου περίπου (35-40 ετών), το οποίο για να υπάρξει, απαιτείται η παρουσία του ψωμιού.

Το ψωμί τώρα... είναι η Σκάρλετ Γιόχανσον! Κι εγώ δεν είμαι η "τρελή του φεγγαριού"!

Η Σκάρλετ είναι το λευκό σταρένιο λατρεμένο ψωμί που είναι το τρόφιμο αναφοράς, το "αρχέτυπο", το οποίο δίνει συγκεκριμένη ποσότητα γραμμαρίων υδατανθράκων (57 ανά 100 γρ.) και γλυκαιμικό δείκτη 87(!) άρα Υψηλό!
Α! Και γλυκαιμιικό φορτίο ανά 100 γρ. τροφής 49!

Τι καταλαβαίνω εγώ; Η Σκάρλετ ανεβάζει το σάκχαρο τόσο! Πόσο; Ανάλογα πόσο θα φας!!!

Η υπεργλυκαιμία που θα κάνεις με 100 γρ. ψωμιού είναι το σημείο αναφοράς για όλα τα τρόφιμα που θες να φας! Όπως το κορίτσι Σκάρλετ είναι ένα από τα πρότυπα ομορφιάς και επιτυχίας που θα ήθελες να... τσιμπολογήσεις!

Όταν λοιπόν, οι ερευνητές-διαιτολόγοι-χημικοί έφεραν το γλυκαιμικό δείκτη στο τραπέζι σου, σου είπαν πως τα μακαρόνια έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από του ψωμιού -47!- και δεν ανεβάζουν γρήγορα το ζάχαρό σου! Θες να σου πω και για το γλυκαιμικό τους φορτίο και για τα γραμμάρια υδατανθράκων;

Εγώ πάντως δεν θέλω! Μου φαίνεται πολύ απαιτητικό όλο αυτό!

Ας σημειωθεί δε, ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε με βάση τη γλυκόζη και όχι το ψωμί, αλλά αφού δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ν' αρπάξεις τη γλυκόζη και να κάνεις μια βούτα στη χωριάτικη... θα κρατήσω το ψωμί...

Κι επειδή έχω αρχίσει να μπερδεύομαι για άλλη μια φορά, μεταφέρομαι...

Η ομορφιά, το κάλλος είναι το αρχέτυπο που γοητεύει, έλκει, οδηγεί στην αναπαραγωγή και δη, στη διαιώνιση του είδους -δες το σαν το ψωμί! Όμως η ομορφιά στις μέρες μας έχει το πρόσωπο και το σώμα της Monica Bellucci! ή της Skarlet Johansson!

Εγώ κι εσύ που θέλεις να είσαι όμορφος/η, για να τραβήξεις το ενδιαφέρον του αγνώστου Χ μετράμε την ωραιότητά μας... συγκρίνουμε δηλαδή, τη μύτη, το στήθος, τα πόδια μας με τα πόδια της Σκάρλετ!

Μόνο που εσύ μπορεί να είσαι πιο αστεία και γι' αυτό πιο σέξι από τη θεά του σεξ! Και γι' αυτό δεν πειράζει καθόλου που δεν της μοιάζεις...
...όπως ακριβώς, το καρπούζι που ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι 72 δηλαδή ψηλός, αλλά το γλυκαιμικό φορτίο 4 ανά 100 γρ που θα φας!!! Άρα το καρπούζι είναι ωραία επιλογή!

Το επεξεργασμένο τρόφιμο πάλι, είναι σαν μια σταρ που έχει κάνει τόσες πλαστικές επεμβάσεις... που ακόμη κι αν μοιάζει με την Σκάρλετ... εσύ είσαι σίγουρα πιο καλή επιλογή για τον μέσο άνθρωπο. 
    
Να σου πω τι κάνω εγώ; Προσπαθώ να μετρώ και να επιλέγω από τα τρόφιμα που γνωρίζω καλά.
Όταν όμως, επιλέγω από τα άγνωστα και μοιραία, ξέρω απλά πως θα πληγωθώ στο τέλος αυτής της σχέσης!

Η υπεργλυκαιμία από μισό κιλό ψωμί δεν είναι το ίδιο ακριβώς με αυτή από το κεκάκι που κρατάς! Το κεκάκι μπορει να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά έχει λιπαρά, επεξεργασμένες ύλες και μάλλον καμιά αξία για την διατροφή σου... απλά θες να το φας! Ε φάτο!

Αλλά μην μπερδεύεσαι άλλο με το γλυκαιμικό δείκτη, εκτός αν είσαι πολύ καλός στα μαθηματικά, πολύ εγκρατής και διαλέγεις από μια ομάδα σωστών τροφίμων ή πολύ μεσογειακός/ή και οι καμπύλες, τα πιασιματάκια και τα σκούρα μαλλιά σού φαίνονται μια χαρά κι έτσι!


Κατερίνα Ζ

You Might Also Like

0 σχόλια