Η ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ ΜΟΥ... 6,6%

2:24:00 π.μ.


...κι εγώ!

Καιρό τώρα σκέφτομαι να γράψω γι' αυτή! Και να σου πω την αλήθεια, αλλιώς είχα στο μυαλό μου το κείμενο, την αυτοπεποίθηση, την στάση μου γενικότερα, απέναντι στην εξέταση-σήμα κατατεθέν του διαβήτη. Και ξέρεις γιατί; Επειδή πριν από 21-22 χρόνια, είδα μια τιμή 12,8, που δεν σήμαινε και κάτι τρομερό για τα άσχετα τότε μάτια μου... έκτοτε όμως, βλέπω 6. 6,1. 6,2. 5,9.
Και ομολογώ πως τώρα, τα εκπαιδευμένα μου μάτια, το μυαλό και το κουράγιο μου κλονίστηκαν λίγο στη θέα του 6,6!

Θα μου πεις -και δίκιο θα 'χεις!- εγώ έχω 8,3 για ένα εξάμηνο και δεν μπορώ να το κατεβάσω! Και θα σου απαντήσω έχεις δίκιο, σε νιώθω, συνέχισε να προσπαθείς! Και θα εννοώ κάθε λέξη. Γιατί το θέμα με τη συγκεκριμένη εξέταση είναι πως δεν σηκώνει και πολλές υποκειμενικότητες! Το καλό, ασφαλές, ολοστρόγγυλο όριο είναι το 6. Άρα όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο 6, τόσο πιο υγιής θα είσαι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν...

Αυτό βέβαια, είναι κάτι που σηκώνει κουβέντα! Μια φορά, ο dr Λ μου είπε πως υπάρχει ένα ιερό ποσοστό ατόμων με διαβήτη, που παρά το γεγονός πως δεν έχουν και την καλύτερη ρύθμιση, δεν εμφανίζουν επιπλοκή που να προέρχεται από τον διαβήτη! Δηλαδή, έχεις μέσο όρο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στη ζωή σου, 7, αλλά δεν συμβαίνει τίποτα στα μάτια σου, στα αγγεία, τα νεύρα, τα νεφρά σου! Είσαι ένας/μία αθάνατος/η! Θυμάσαι; Κάτι άνθρωποι με σπαθιά που δεν πέθαιναν ποτέ, παρά μόνο αν κάποιος από τη γενιά τους, τους έκοβε το κεφάλι με το σπαθί του! Τηλεοπτική σειρά ήταν!... κινηματογράφος... αμερικάνικος εννοείται.

Στην πραγματική ζωή όμως, τι είναι Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη;

Είναι ο μέσος όρος του ζαχάρου σου στο αίμα, κατά το διάστημα των 3 τελευταίων μηνών.

Τα όρια δεν είναι ίδια για όλους. Για σένα που δεν έχεις διαβήτη, η τιμή της εν λόγω αιμοσφαιρίνης θα είναι κάτω από 5,7. Για σένα που ίσως αποκτήσεις διαβήτη στο μέλλον, θα είναι 5,7- 6,4. Για σένα που μόλις απέκτησες διαβήτη, η τιμή θα είναι 6,5 και πάνω... κατά τη δική μου διάγνωση, εμφανίστηκε το 13άρι. Και τι σήμαινε αυτό;

Πως έγινε μια χημική ένωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που είχε υποστεί γλυκοζυλίωση κι έπρεπε να είναι 4,8- 6% κανονικά... ήταν 12,8. Γιατί τα ερυθρά αιμοσφαίρια που πήγαιναν πέρα-δώθε στο αίμα, συναντούσαν τη γλυκόζη (από το μήλο που είχα φάει, τον αρακά ή τη σοκολάτα), κι αμέσως η γλυκόζη συνδεόταν μαζί τους. Η άτιμη, τσουπ... κολλούσε πάνω τους! Κι όλοι κατάλαβαν πως δεν έφταιγε η καρμπονάρα και η σοκολάτα, αλλά ο διαβήτης. 
  
Κάθε 3-4 μήνες όμως, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που έχουν την αιμοσφαιρίνη, ανανεώνονται, άρα και το ποσοστό της γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο τους αίματος. Άρα, τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου! Δεν ξεμπερδεύεις με μία εξέταση!

Ο ένας τελευταίος μήνας δε, είναι πιο σημαντικές από τους άλλους 2, για το αποτέλεσμα. Δηλαδή, αν πας για εξέταση στις 8 Γενάρη κι έχεις ξεφύγει τον  μήνα των γιορτών... δεν σε συμφέρει...
Μπορείς να υπολογίσεις το αποτέλεσμα και από τα ζάχαρά σου!
Ή μπορεί να ανήκεις σε ειδική κατηγορία και να αλλάζουν τα δεδομένα της εξέτασης... αλλά αυτό θα σου το εξηγήσει ο μικροβιολόγος ή ο διαβητολόγος σου!

Πάντως, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα νούμερο που πρέπει να τα 'χεις καλά μαζί του! Σου φανερώνει αν είναι επαρκής η ινσουλίνη που λαμβάνεις, αν είσαι ρυθμισμένη/ος, αν πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο και σου εξασφαλίζει τις συστατικές επιστολές του μέλλοντός σου, που προβλέπουν με μεγάλη επιτυχία, αν θα ζήσεις με επιπλοκές ή όχι.

Να την κάνεις! Φάε το μεσημεριανό σου και πήγαινε! Την λένε και HbA1c! Να την κάνεις, ακόμη κι αν δεν έχεις διαγνωσθεί με διαβήτη, αλλά έχεις ένα λόγο να προσέχεις π.χ. κληρονομικότητα, παχυσαρκία, άλλες περιπέτειες με την υγεία σου (υπέρταση, εγκεφαλικό, έμφραγμα).


Κι επειδή είμαι στο 6,6... πόσο θα ήθελα να 'ρθεις με το σπαθί σου και να με κοιτάξεις! Να μην φτιάχνω φακές εννοείται! Ακίνητος, σιωπηλός, τρομερός μέσα στη δύναμή του... ένας θεός με την καμπαρντίνα του! Κι εγώ να φοράω μια καμπαρντίνα, λίγο κομψότερη από την αντρική, αλλά όχι και πολύ στενή, για να μπορώ να κρύβω το σπαθί μου. Και τότε να αρχίσει η μάχη μας... στο τέλος μπορεί να μείνει μόνο ένας!

In the end, there can be only one!

Κατερίνα Ζ

  

You Might Also Like

0 σχόλια